Hindi Yetiştiriciliği Nasıl Olur?
22 Temmuz 2024

Hindi Yetiştiriciliği Nasıl Olur?

Hindi Yetiştiriciliği

Hindi yetiştiriciliği, kümes hayvanları arasında oldukça önemli bir yeri olan hindinin anavatanı Amerika kıtasıdır. Amerika'nın keşfi sonrası tüm dünyaya buradan yayılmıştır. Sülüngiller familyasından olan hindi, adını Hint şehirlerinde yetiştirilen gine tavuğuna olan benzerliği nedeniyle almıştır. Tavukla kıyaslandığında hindi boy olarak daha yüksek ve uzundur. Beyazlı siyahlı, beyaz hindiler yanında en fazla parlak siyah tüylü hindiler bulunmaktadır. Yine tavuklar gibi başlarında kırmızı ibik bulunur.

Hindi eti hem lezzetli hem de kolesterol oranı düşük olduğundan tercih edilen bir besindir. Tavuklara nazaran dayanıklı olmaları, uzun ömürlü olmaları, beslenme açısından yüksek değerlere sahip olmaları, karkas randımanı hindi yetiştiriciliğini cazip kılmaktadır. Özellikle yılbaşı menülerinde, günlük beslenme düzeninde et ve döner yapımında, salam, sucuk gibi besinlerin içinde kullanılması yetiştiricilere avantaj sağlamaktadır. Hindi etinin ucuza mal edilmesi ve 1,5-2 aylık oldukları zaman merada rahatça beslenmeleri yetiştiricilikte önemli birer avantajdır.

Hindi Yetiştiriciliğindeki Hindi Irkları

  • Bronz ırk hindiler: Bu ırktaki erkek hindiler yaklaşık 12 kg, dişi hindiler 9 kg olur. Yılda alınan yumurta verimi yaklaşık 55-60 adet olup, yumurtaların ağırlığı yaklaşık 80-90 gram kadar olur.
  • Siyah ırk hindiler: Bu ırk hindilerin yıllık yumurta verimi yaklaşık 65 adet olup, ağırlıkları ise 75 gram kadardır.
  • Beyaz ve sarı ırk hindiler: Bu ırktaki hindiler siyah ırk ve bronz ırkla benzer özellikler gösterir.
  • Hibrit ırk hindiler: Bu ırktaki hindiler beyaz ırk hindilerin melezlenmesi ile elde edilir. Bu hindiler hindi yetiştiriciliği yapılan ülkelerde oldukça önemlidir. Bunun nedeni hindilerin erişkinlikte erkeklerde yaklaşık 20 kg, dişilerin de 13 kg kadar olmasıdır. Yumurtaları ise yaklaşık 55-60 gram kadardır.

Hindi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Hindiler tavuklar gibi fazla yumurtlamaz. Alınan yumurtalar yavru çıkarmak amacıyla kullanılmaktadır. Üreticiler bunları satmaz. Hindiler yumurta yaptığı yeri başkalarının görmesini istemez. Bu nedenle folluk içine girmeyi sevmezler. Bahar geldiğinde yumurta yapmaya başlayan hindiler, yaklaşık 20-25 yumurta yapınca kuluçkaya yatar.

Hindi yetiştiriciliğinde kümes bakımı oldukça önemlidir. Belirli zamanlarda kümeslerin basınçlı suyla yıkanarak dezenfekte edilmesi gerekir. Kümes içinde bulunan çatlak ve yarık yerler onarılmalıdır. Ayrıca kümes içindeki ekipmanlar da dezenfekte edilmelidir. Kümes altına bütün altlık kullanılmalı, ekipmanları yerleştirerek formaldehit yardımıyla fümigasyon yapılması gerekir. Bu işlemler civcivler çıkmadan en az 5 gün önceden tamamlanmalıdır.

Yetiştiricilikte 0-6 haftalık dönem ilk periyottur. Bu süreçte kuluçkadan çıkan civcivlerin gagaları kesilir. Bu işlem 6.-8. günlere kadar tamamlanmalıdır. Ayrıca civcivlere aşıları da yapılır. Kuluçkahanede olan civcivler büyüyecekleri kümese nakil aracıyla alınmalıdır. Nakil yapılırken ortamın 21-24 derece olması gerekir. Her taşımada en fazla 240-350 civciv taşınmalıdır. Kümese kuru, temiz ve işlenmemiş altlıklar konulmalıdır. Bunlar kaliteli ağaç talaşı olabilir. Yaz döneminde altlık 8 cm'ye kadar, kış döneminde de 12 cm kalınlıkta altlık hazırlanmalıdır. Islanan, nemli altlıklar değiştirilmelidir; ısınmış altlık kullanılmalıdır. Gerekirse günlük değişim yapılmalıdır.

Kümesteki her 100 civcive bir adet suluk, bir palaza 1 cm kenarlı olan suluk yerleştirilmelidir. Suyun bulunduğu alan dezenfekte edilmelidir. Civcivlere ilk olarak %2-5 oranında şekerli su verilmeli ve enerji kaybı önlenmelidir. Ayrıca 3 gün boyunca civcivlerin hassas yapısından dolayı suya vitamin ve mineral takviyeleri konulmalıdır. Günde 2 defa sular tazelenmelidir. Yemler her gün taze konulmalıdır. Yemlik kenarlarının palazların kursak seviyesinde olmasına özen gösterilmelidir. 4 hafta süreyle yemle beslenen civcivler, 5. haftada palet yemle beslenmelidir. 15 günden itibaren yeme palaz başına olmak üzere 0,5 gram grit konulmalıdır.

Civcivler 7. haftadan kesim zamanına kadar ikinci periyoda uygun şekilde bakılmalıdır. Yemlerle büyütülen hindiler, kesimden 1 ay önceden başlayarak özel bir yemle beslenmeli ve kesime hazırlanmalıdır. Erkek ve dişi hindiler bu dönemde birlikte semirtilir. Erkek hindilerde kesim 22-24 haftada, dişi hindilerde ise 16-18 haftada yapılır.

Hindiler tarla ve bahçelerde bakılırsa zararlı böcekleri ve taze otları yemeyi severler. Özellikle kepek hamuru, mısır, arpa ve buğday en fazla sevdikleri besindir. Sonbaharda dar yerlerde bol yemle beslenirlerse, daha hızlı serpilir ve yağlanırlar. Kış ayları hindi etinin en fazla tüketildiği dönemdir. Hindi daha fazla eti için yetiştirilen bir canlıdır. Normal kuluçka süresi ortalama 28 gün sürer ve 17-18 yumurta ile kuluçkaya yatabilirler. Bakımı tavukla kıyaslandığında daha zordur, yavrular daha geç büyür. Hindi gübresi de tarım için oldukça faydalıdır. Bu da hindi yetiştiriciliği için bir avantajdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Emre

31 Mayıs 2024 Cuma

Hindi almak istiyorum ama ölür diyorlar siz ne dersiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Emre Bey, hindilerin bakımı biraz daha özen gerektirebilir fakat doğru koşullar sağlandığında uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Eğer beslenme, barınma ve sağlık kontrollerine dikkat ederseniz, hindi beslemek keyifli olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hindi Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Hindi Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Fırında Hindi Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hindi Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Hindi Türleri ve Özellikleri

Beyaz Hindi Türleri ve Özellikleri

Hindi Yetiştiriciliği Nasıl Olur?

Hindi Yetiştiriciliği Nasıl Olur?

Hindi Sote Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hindi Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Güncel

Hindi Bağı Türleri ve Özellikleri

Hindi Bağı Türleri ve Özellikleri

Hindi Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Pişirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hindi Pişirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hindi Bakımı Nasıl Yapılır?

Hindi Bakımı Nasıl Yapılır?

Hindi Nasıl Pişirilir?

Hindi Nasıl Pişirilir?

Hindi Civcivi Türleri ve Özellikleri

Hindi Civcivi Türleri ve Özellikleri

Hindi Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hindi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hindi Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Sosu Tarifi ve Malzemeleri