Hindi Pişirme Yeni yıl yaklaşırken, evde davet verecek olanlar, hindiyi nasıl daha güzel bir şekilde pişirmenin telaşı içine girmeye başlar. Hindi pişirmek, zor olduğu varsayılan bir olaydır. Ancak mutfak uzmanlarına göre bu iş hiç de zor değildir, sadece bazı hususlara dikkat etmek gereklidir. İlk olarak, daha önce mutlu mutfaklara konuk olan Executive Chef Cavit Ünal'ın sözlerine kulak vermek gerekir. Daha sonra da hindi pişirme ile ilgili genel püf noktalarına bir göz atalım. Hindi Pişirme Teknikleri Eskiden hindilerin sert ve kuru şekilde pişirildiğini fakat artık birçok kişinin hindi pişirmeyi öğrendiğini belirten Cavit Ünal, evde hindi pişirecek olanlara, ilk önce hindiyi haşlamalarını tavsiye ediyor. Çünkü evdeki hiçbir fırın, hindiyi yeterince iyi pişiremez. Haşlanmış hindinin üzerine yoğurt veya krema bazlı bir sos sürülür ve ardından fırınlanır. Hindinin kötü kokusunu almak için patates ve kereviz sapı konulabilir. Ayrıca hindiyi fırından çıkarmadan beş dakika önce yarım limon suyu sıkılır ve bu şekilde tepsinin kokusu alınır. Marine Etme ve Hazırlık Uzmanların tavsiye ettiği diğer püf noktaları ise hindi pişirilmeden önce zeytinyağı, sirke, limon suyu, tuz, biber ve baharatlar ile marine edilirse daha lezzetli olur. Bu karışımda hindinin buzdolabında 2 güne kadar bekletilmesi mümkündür. Hindi eti bıçak ile delinerek içerisine biberiye ve defne yaprağı koyulabilir. Fırınlamadan önce tepsiye konulacak havuç, kuru soğan, sarımsak ve kök kereviz hindinin lezzetini artırır. Hindiyi içerisine çeşitli malzemeler konularak pişirmek isteniyorsa, malzemeler doldurulduktan sonra sağlam bir iplikle hindinin gövdesi dikilir ve ayakları da birbirine bağlanır. İç malzemeler pişirilmeden hemen önce konulmalıdır; yarım saatten fazla bekletilirse içerisinde bakteri oluşabilir. Fırınlama ve Pişirme Süreci Hindinin üstü iyi bir şekilde kızarmış ve özel olarak tatlanmış olsun isterseniz, pişme süresi bitmeden 15 dakika önce 3-4 yemek kaşığı kadar balı ılık su ile inceltilir ve fırça ile hindinin üstüne sürülür. Parlak, nar gibi ve özel lezzetli bir hindi elde edersiniz. Hindinin daha iyi bir şekilde kızarması için pişirme işleminin son bir saatinde tereyağı da sürülebilir. Hindinin pişirileceği kabın büyüklüğü de önemlidir. Hindi kaba konduğunda etrafında 5-7 santimetre boşluk bırakılmalıdır. Servis ve Sunum Pișerken kurumamasını sağlamak için fırına ayrı bir tepsi içerisinde su konulabilir ve bu su pişme süresi boyunca kontrol edilip eksildikçe eklenebilir. Hindiyi donmuş olarak almışsanız, pişirmeden önce tamamen çözülmüş olmasına dikkat edilmelidir. Pişirme işleminin ilk bir saatinde hindinin üstü alüminyum folyo ile kaplanıp daha sonra folyoyu alarak hindinin kızarması sağlanabilir. Alternatif olarak, pişirme işleminin son bir saatinde folyo ile kaplanarak iç bölümlerin daha iyi pişmesi sağlanabilir. Pişen hindiyi 30 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin. Bu bekleme süresi boyunca hindi bıraktığı suyu geri çekecek ve daha kolay bir şekilde servis yapma duruma gelecektir. Hindi pişirilen fırının ısısı 160 dereceden düşük olmamalıdır. Boyutundan pişirildiği fırının markasına kadar birçok faktör hindinin pişme süresini etkileyebilir. Genel bazı pişirme süreleri ise şu şekildedir:
Hindinin pişip pişmediğini kanadını tutarak da kontrol edebilirsiniz. Kemiği kolay bir şekilde ayrılıyorsa pişmiş demektir. |