Hindi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
15 Temmuz 2024

Hindi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hindi yetiştiriciliği, birçok hastalık riski ile karşı karşıya kalınan bir alandır. Civciv, piliç ve hindilerin bakım ve beslenmesi büyük önem taşır ve yetiştiriciler, çeşitli hastalıklara karşı tedbir almak zorundadırlar. Her hastalık, kendine özgü bilgi ve müdahale gerektirir. Eğer tedbirli, bilgili ve bilinçli olunur ise, bu hastalıklar kümese hiç uğramadan önlenebilir. İhmal, büyük ekonomik zararlara yol açabilir. Hindi hastalıkları ortaya çıktıktan sonra, yapılacak müdahaleler sınırlı ve zordur. Bu nedenle, hastalığı kümese yaklaştırmamak en güvenli, kolay ve ekonomik yoldur. Bu makalede, hindi hastalıklarının belirleyici özelliklerini inceleyerek, hastalıkları tanımaya çalışacağız.

Hastalıklara Genel Bakış

Kanatlı hayvanların, özellikle hindilerin sağlığını ve verimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek hastalıkları iki temel grupta inceleyebiliriz:

A- Mikroorganizmalardan Kaynaklanan Bulaşıcı Hastalıklar

Hindiler arasında mikroorganizmaların neden olduğu bulaşıcı hastalıklardır. Bu tür hastalıklar, uygun ortamı bulduklarında hayvanlar arasında hızla yayılır ve salgınlar meydana getirerek büyük ekonomik kayıplara yol açarlar. Bu hastalıklar dört grup altında incelenir:

Bakteriyel Hastalıklar

  • Tifo
  • Kronik Solunum Sistemi Hastalığı (CRD)
  • Enfeksiyöz Sinovitis
  • Kolibasillozis

Kanatlı Tifosu

Kanatlı tifosu, tüm kanatlı türlerinde görülebilir. Bulaşıcı ve öldürücüdür. İki şekilde bulaşır:

Yumurta ile Bulaşma: Tifolu hindilerin yumurtası tifo mikrobu taşır. Yumurtadan çıkan civcivler hastalığı diğer civcivlere de bulaştırır.

Yatay Bulaşma: Hasta hindilerden diğerlerine doğrudan bulaşma şeklindedir ya da hastalık bulaşmış olan suluk, yemlik, yem, kümes ekipmanları ile diğer hindilere de hastalık bulaşabilir.

Kronik Solunum Sistemi Hastalığı (CRD)

Ülkemizde çok yaygın bir hastalıktır. Piliç, tavuk ve hindilerde görülür. Genç hayvanlar daha fazla etkilenir.

Enfeksiyöz Sinovitis

Hastalık, genç hindi ve piliçlerde eklemlerin şişmesi ile ortaya çıkar. Bulaşıcıdır ve mikrop taşıyan yumurtadan geçer.

Kolibasillozis

Kolibasillozis, mikroplardan kaynaklanır. Ya tek başına hastalık yapar ya da başka bir hastalığa yardımcı olur. Dışkı ve kirli yumurta kabuğundan içeri sızan mikroplar, içerideki civcivi hasta yapar veya öldürür. Günlük civcivin göbek deliğinden içeri girer, her tür yaradan bulaşır ve öldürücüdür.

Viral Hastalıklar

  • Newcastle Hastalığı (ND)
  • Marek Hastalığı (MD)
  • Gumboro Hastalığı (IBD)
  • Enfeksiyöz Bronşitis (IB)
  • Egg Drop Syndrome (EDS)
  • Çiçek

Newcastle Hastalığı

Newcastle hastalığı, çok bulaşıcı ve öldürücü olan bir hastalıktır. Diğer adı Yalancı Tavuk Vebasıdır. Türkiye ve dünyada çok yaygın bir hastalık türüdür. Bu hastalığın bulaşma yolları, solunum ve sindirim sistemleridir. Hastalık mikrobu bulaşmış su, yem, malzeme ve ekipman ile hayvandan hayvana geçer.

Mantar Hastalıkları

Mantar hastalıkları da hindilerde görülebilir ve bulaşıcı olabilir. Bu tür hastalıklar genellikle nemli ve hijyenik olmayan ortamlarda ortaya çıkar.

Paraziter Hastalıklar

  • Koksidiyoz
  • Tavuk askariyazisi
  • Histomoniasis
  • Dış parazitler
Bulaşıcı hastalıklardan korumak için dezenfeksiyon, aşılama, ilaçlama, sağlık koşullarının yerine getirilmesi ve koruyucu önlemlerin titizlikle uygulanması gereklidir.

B- Mikroorganizmalardan İleri Gelmeyen, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar

  • Beslenmeden kaynaklı hastalıklar
  • Zehirlenme
  • Kalıtsal hastalıklar
Bulaşıcı olmayan hastalıklar, mikroplardan kaynaklanmadığı için bir hayvandan diğerine geçmez, fakat bazı şartlarda bulaşıcı hastalıklar gibi ekonomik kayıplara neden olabilirler.

Bu tür hastalıklar, hindilerin yem karışımlarında olması gereken protein, aminoasit, mineral madde ve vitaminlerin yetersizliği veya yokluğundan kaynaklanır. Kimyasal madde veya bitkisel zehirlerin yem ile fazla alınması sonucu da ortaya çıkabilir. Kimi bozukluklar, hayvan türleri arasında nesilden nesle geçer ve bazıları da civcivin yumurta içerisindeki gelişimi esnasında kuluçka hatalarından dolayı anormallik oluşturur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mustafa

14 Temmuz 2024 Pazar

50 günlük hindi palazı ayakta duramıyor. Yeme içme yattığı yerden yiyor. Sorun ne olabilir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mustafa,

Hindinizin ayakta duramamasının birkaç farklı sebebi olabilir. Öncelikle, beslenme kaynaklı bir sorun olabilir. Özellikle vitamin ve mineral eksiklikleri, özellikle B vitamini ve kalsiyum eksikliği, bu tür sorunlara yol açabilir. Bunun yanı sıra, enfeksiyonlar veya fizyolojik problemler de ayakta duramama gibi belirtilere sebep olabilir. Mümkünse bir veteriner hekimden yardım almanı tavsiye ederim. Hekim, durumun daha detaylı bir incelemesini yaparak gerekli tedavi yöntemlerini önerecektir.

soru

Adnan

25 Haziran 2024 Salı

Benim hindiler sürekli sanki ıkınıyor gibi yürüyorlar. Yem yemiyorlar. Sanki boğazlarında bir şey var gibi boyuna yutkunmaya çalışıyorlar.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Adnan Bey,

Anlattığınıza göre hindilerinizde bir sağlık sorunu olabilir. Hindilerin boğazlarında bir şey kalmış ya da türlü bir enfeksiyon yaşıyor olabilirler. Bir veteriner hekime başvurmanızı öneririm. Erken müdahale ile sorun daha kolay çözülebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

soru

Melih

29 Mayıs 2024 Çarşamba

Gözlerde kapanma

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Melih bey, göz kapaklarınızda kapanma yaşıyorsanız, bir doktora danışmanız faydalı olabilir. Bu tür belirtiler çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebilir. Geçmiş olsun.

soru

Ayhan ayas

25 Mayıs 2024 Cumartesi

Abican tedavisi nasıl yapılir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayhan ayas, Abican tedavisi hakkında detaylı bilgi vermek için öncelikle hangi durum veya hastalıkla ilgili olarak tedavi aradığınızı belirtmeniz gerekmektedir. Her tedavi yöntemi hastalığa ve kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle spesifik bilgileri paylaşırsanız size daha iyi yardımcı olabilirim.

2. Cevap
cevap

Hamase

Bir kısım ilaçlama teknikleri kullanılması sonrasında bu hastalığın tedavisi mümkündür. Ancak hastalığın tedavisinde doğru teşhis oldukça önem arz etmektedir. Bu hususla konunun uzman veterinere bildirilmesi sonrasında bu hastalığın tedavisi gerçekleştirilir. Tanı, tetkik ve tedavi belirtilmeksizin ilaçlama işlemleri daha büyük sorunlara neden olabilir. Konunun uzman veterinere bildirilmesi önem arz etmektedir.

3. Cevap
cevap

Uçkun

Bu rahatsızlıkların tedavisi ancak kimyasal ilaçlarla yapılabilmektedir. Bunun için veteriner ile iletişime geçmeniz büyük önem taşımaktadır. Veteriner Hekiminin vereceği bazı ilaçlar bu gibi hastalıkların ciddi anlamda ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

soru

Anagul

16 Mayıs 2024 Perşembe

Menim hidilerim 2 ya 3 ayliq olar baslarinda yara var hec bir iyne vurmamisam

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Anagul, hidi balalarının başlarındaki yara için bir veteriner hekime danışmanız en iyisi olacaktır. İğne vurulmamış olması bazı hastalıkların tedavisinde eksik kalabilir. Lütfen uzman bir veterinerden yardım alın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hindi Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Editörün Seçtiği

Hindi Kuluçka Süresi

Hindi Kuluçka Süresi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantarlı Hindi Sote Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Hindi Sote Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hindi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hindi Yumurtası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hindi Yumurtası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erkek Hindi Türleri ve Özellikleri

Erkek Hindi Türleri ve Özellikleri

Dişi Hindi Türleri ve Özellikleri

Dişi Hindi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Hindi Bağı Türleri ve Özellikleri

Hindi Bağı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Hindi Kapama Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Kapama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Hindi Nasıl Yapılır?

Fırında Hindi Nasıl Yapılır?

Hindi Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Fırında Hindi Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hindi Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hindi Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hindi Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Boynu Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Boynu Tarifi ve Malzemeleri