Hindi Füme Hindi füme, tütsüleme işlemine tabi tutulan bir et türüdür. Tütsüleme, yiyeceklerin dumanla lezzetlendirilmesi ve pişirilmesi işlemidir. Bu işlem, etin su içeriğini azaltarak bakteri öldürücü maddelerin ete geçmesini sağlar ve bu şekilde zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Hindi füme, yüksek protein içeriği ile uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir ve diyet listelerine rahatlıkla eklenebilir. Hindi Füme Malzemeleri
Hindi Füme Nasıl Yapılır? Hindi füme yapımında ilk adım, kaya tuzunun pişirici özelliklerinden faydalanmaktır. Bu işlem için, altı delikli bir tepsi veya ince delikli bir kevgir kullanılır. Tepsinin tamamını kaplayacak şekilde bolca kaya tuzu dökülür. Bütün halde olan hindi göğsü, tuzun ete tamamen işlemesi için bir şiş yardımıyla delinir. Hindi göğsü, tuzla tamamen temas edecek şekilde tepsiye yerleştirilir ve üzeri de tamamen kaya tuzu ile kaplanır. Eti buzdolabında 24 saat bekletiyoruz. Ertesi gün, eti dolaptan çıkararak aynı işlemleri yeni kaya tuzu ile tekrar ediyoruz. Bu sefer etin üstte kalan kısmını alta alıp yeniden tuzla kaplıyoruz ve bu şekilde 24 saat daha buzdolabında bekletiyoruz. Böylece 2 günlük süreç tamamlanmış oluyor. Bu süreden sonra et, kaya tuzu ile bir miktar pişmiş olacaktır. Hindi göğsünün fazla tuzunu atması için soğuk su dolu bir kabın içine alıp 24 saat daha buzdolabında bekletelim. 24 saatin sonunda eti sudan çıkaralım ve üstü açık bir şekilde buzdolabında 24 saat daha bekletelim. Bu işlemi yapmamızdaki amaç, etin kurumasını sağlamaktır. Böylece işlemlere başladığımızdan bu yana toplam 4 gün geçmiş olacaktır. Şimdi tütsüleme işlemi için her şey hazır. Meşe veya kayın ağacına ait odunları talaş haline getiriyoruz. Talaş halindeki odunları bir tencerenin dibine koyuyoruz. Hindi göğsünü tekrar kevgire oturtup üzerini bir kapakla kapatıyoruz ve talaş koymuş olduğumuz tencerenin üzerine yerleştiriyoruz. Ocağımızın altını kısık bir şekilde açıyoruz. Odunlar ısının etkisiyle bir süre sonra tütecektir. Hindi göğüs etimiz yaklaşık 1 saat boyunca dumanla tütsülensin. 1 saat sonra etimizin arkasını çevirip 30 dakika kadar da arkasının tütsülenmesini sağlayalım. Böylece tütsüleme işlemi tamamlanmış olur. Ancak et henüz tam olarak pişmemiştir. Son aşama olarak fırınımızı 120 dereceye ayarlayıp iyice ısındıktan sonra etimizi fırına atıp yaklaşık 2.5 saat de fırında pişmesini sağlıyoruz. Bu süre sonunda hindi göğüs etini fırından çıkarıp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra çok ince dilimler halinde etimiz servise hazır hale geliyor. Oldukça zahmetli ve uzun bir işlem olmasına rağmen muhteşem bir lezzet elde edersiniz. Afiyet olsun. |