Hindi Füme Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Hindi Füme Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Füme, diğer adı tütsüleme olan füme yiyeceklerin dumanla lezzetlendirilmesi, pişirilmesi işlemidir. Hemen, hemen tüm et, balık, peynir ve kümes hayvanları bu işleme tabi tutulabilir. Füme işlemi etteki suyu uzaklaştırmak ve etin hiçbir şekilde ateş görmeden dumandaki bakteri öldüren maddelerin ete geçmesini sağlayarak ette başka zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektir. Oldukça zahmetli ve uzun bir süreci vardır. Ama aldığınız lezzet bu yorucu süreci unutturuyor. Hindi füme protein bakımın çok zengin olup uzun süre tok tutma özelliğine sahip bir besindir. Diyet listenize rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Hemen tarifimize geçelim.

Hindi Füme Malzemeleri
  • 250 gr hindi göğüs eti bütün halde olması gerekiyor.
  • Delikli süzgece benzer bir tepsi ya da ince delikli bir kevgir
  • Yarım kilo yeterli
  • Tütsüleme dumanı için meşe ya da kayın odununa ait talaş
Hindi Füme Nasıl Yapılır?

Kaya tuzu içindeki asitler bakımından, pişirici bir maddedir. Burada Tuzun pişirme özelliğinden de faydalanacağız. Altı delik olan bir tepsiye (Bu ince delikli bir kevgir de olabilir) tepsinin tamamını kaplayacak şekilde bolca kaya tuzu dökülür. Bütün halde olan hindi göğsü bir şiş yardımı ile delinir. Bu işlemi yapmamızın nedeni tuzun etin içine tamamen işlemesidir. Hindi göğsü tuzla tamamen temas edecek şekilde tepsiye koyulur. Daha sonra hiçbir yeri görünmeyecek şekilde üzeri de tamamen kaya tuzu ile kaplanır. Eti aynen bu şekilde buz dolabına koyuyoruz ve 24 saat bekletiyoruz. Ertesi gün eti dolaptan çıkarıp tekrar aynı işlemleri yeni kaya tuzu ile yapıyoruz. Yani ilk işlemde kullandığımız tuzları atıp yeni tuzla yapmamız gerekiyor. Bu sefer etin üstte kalan kısmını alta alıp yeniden tuzla kaplıyoruz ve yanı şekilde 24 saat buzdolabında bekletiyoruz. Böylece 2 günlük süreç geçmiş oldu. Bu süreden sonra et zaten kaya tuzuyla bir miktar pişmiş oldu. Hindi göğsünü fazla tuzunu atması için soğuk su dolu bir kabın içine alıp 24 saat daha buz dolabında bekletelim. 24 saatin sonunda eti suyun içinden çıkaralım ve hiçbir şey yapmadan üstü açık bir şekilde buzdolabında 24 saat daha bekletelim.

Bu işlemi yapmamızdaki amaç etin kurumasını sağlamaktır. Böylece işlemlere başladığımızdan bu yana tam 4 gün geçmiş oldu. Şimdi tütsüleme işlemi için her şey hazır. Meşe ya da kayın ağacına ait odunları talaş haline getiriyoruz. Maalesef odunları talaş haline getirmek işin en zor kısmı. Talaş halindeki odunları bir tencerenin dibine koyuyoruz. Hindi göğsünü tekrar kevgire oturtup üzerinide bir kapakla kapatıp talaş koymuş olduğumuz tencerenin üzerine koyup ocağımızın altını kısık bir şekilde açıyoruz. Odunlar ısının etkisi ile bir süre sonra tütmeye başlayacaktır. Hindi göğüs etimiz yaklaşık 1 saat boyunca dumanla tütsülensin. 1 saat sonra etimizin arkasını çevirip 30 dakika kadar da arkasının tütsülenmesini sağlayalım. Böylece tütsüleme işlemi bitti. Ama et daha tam olarak pişmedi. Son aşama olarak fırınımızı 120 dereceye ayarlayıp iyice ısındıktan sonra etimizi fırına atıp yaklaşık 2.5 saat de fırında pişmesini sağlıyoruz. Bu süre sonunda hindi göğüs etini fırından çıkarıp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra çok, çok ince dilimler halinde etimiz servise hazır hale geliyor. Çok zahmetli ve uzun işlemli olmasına rağmen muhteşem bir lezzet.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hindi Türleri ve Özellikleri

Hindi Türleri ve Özellikleri

Hindi Kuluçka Süresi

Hindi Kuluçka Süresi

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hindi Tandır Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Tandır Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hindi Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hindi Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hindi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hindi Füme Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Füme Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hindi Civcivi Türleri ve Özellikleri

Hindi Civcivi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Hindi Fırında Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Fırında Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Bakımı Nasıl Yapılır?

Hindi Bakımı Nasıl Yapılır?

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kestaneli Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kestaneli Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Hindi Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hindi Nasıl Yapılır?

Fırında Hindi Nasıl Yapılır?

Dişi Hindi Türleri ve Özellikleri

Dişi Hindi Türleri ve Özellikleri

Mantarlı Hindi Sote Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Hindi Sote Tarifi ve Malzemeleri