hindi.gen.tr
hindi

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Hindi Eti

Hindi Eti: tavuksular takımına ait olan sülüngiller familyası içerisinde bir alt familya oluşturan kanatlı hayvana verilen isimdir. Amerika'ya ilk göç edenler tarafından keşfedilmiş ve 17. yüzyıl' ın başlarında Avrupa'ya getirilmiştir. Günümüzde eti için yetiştirilen bir kümes hayvanı olarak tanınmaktadırlar. Hindinin 2 türü bulunmaktadır. Meleagris gallopavo Doğu ve Güney Amerika kökenli bir tür olup, 1 m'ye kadar büyürken, diğer tür Meleagris ocellataise Meksika Yucatan menşeyi li olup belirgin bir şekilde daha küçüktür. Hindi eti, besin değerinin yüksek, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması nedeni ile yeterli ve dengeli beslenme de tercih edilmesi gereken bir seçenektir. Önceleri, yılbaşı sofralarına özgü olduğu düşünülen hindi etini, son yıllarda  büyük şehirlerin market raflarında daha fazla görebilmekteyiz. Artık entegre hindi üretiminin ülkemizde yirmi yıllık bir geçmişi olduğundan söz edebilmekteyiz, giderek artan talep olsa da günlük beslenme içinde hindi eti,   hak ettiği yeri bulamamış, yeterli ilgiyi kazanamamıştır. Oysa hindi eti, kolesterol değeri düşük, protein değeri yüksek olan, hayvansal bir protein kaynaklarındandır.  Bu sebep ile, hayvansal yağları azaltmayı öneren sağlıklı beslenmenin önemli bir yere sahiptir. Hindi eti, besin değerleri ve tat bakımından tavuk etine benzemekle beraber yağ ve kolesterol oranı daha azdır. Hindi eti B vitaminleri içermektedir. B1 ve B2, B3,  B12 vitaminleri bakımından zengindir. Özellik ile kalp damar hastalıklarının tedavisinde B3 grubu vitaminlerden olan niasin içermesi sebebi ile hindi eti; Kalp ve damar sağlığı açısından uygun besinler arasında yer almaktadır. Hindi etinde, B9 vitamini olarak bilinen Folik asit bulunmaktadır. B vitamini ailesine ait olan folik asit, desteği özellik ile anne adayları için önem taşır, bebeklerin beyin gelişimi için önemlidir. Folik asidin başka bir etkisi, homosistein düzeyini azaltmasıdır. İçeriğindeki B12 vitamini, kansızlığı önleyerek, hücre gelişimini sağlamaktadır.
Hindi Eti

. Tavuk ve hindi etlerinin sodyum (Na) miktarı ise kırmızı ete oranla düşüktür, bu neden ile düşük sodyumlu diyetler için de uygun bir protein kaynağıdır. Hindi etinde fosfor, potasyum, magnezyum ve hindinin siyah eti önemli miktarda demir ihtiva etmektedir. Hindi etinde bulunan diğer bir mineral ise çinko dur. Çinko, yaraların iyileşmesi, bağışıklık sistemi, vücudun yağ, protein ve karbonhidratları sindirmesi için son derece önemli  mineraller dendir. Cinsel sağlığa olumlu etkisi olup, testosteron ve spermlerin artmasına katkı sağlar. 100 gram hindi etinde 1,7 mg çinko bulunmaktadır.

Hindi Eti: Antioksidan özelliği taşımaktadır. yaşlanmayı geciktirir. Hindi etinde bulunan az miktardaki selenyum, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Selenyum, Tiroit hormon metabolizmasında ve antioksidan olarak görev yapar. Mutluluk veren bir besindir. Hindi eti, triptofan ismi verilen aminoasit yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Triptofan beyinde mutluluk hormonu olan serotonin ve uykuya etki eden melatonin hormonların salgılanmasına yardım etmektedir. Triptofan açısından zengin besinler, bu özellikleri ile rahatlamaya ve uykuya dalmaya yardım etmektedirler. Triptofan içeren besinlere örnek olarak, hindi eti, süt ve muz sayılabilir. Kanatlı etlerinin beyaz kısmı, siyah kısmına göre daha az yağ içermektedir. Hindi ve diğer kümes hayvanları çok yürüdükleri için butları, göğüs etlerine oranla genellikle daha koyu renkli olmaktadır. Miyoglobin, kas lifinde bulunan kırmızı renkli bir pigment tir, kas hücrelerine oksijen taşır, miyoglobin proteini ne kadar çok ise, doku da o kadar koyu renkli (ya da daha kırmızı) olmaktadır. Demir, ete kırmızı rengi veren miyoglobin in yapısında bulunur. Bu neden ile tavuk ve hindi etinin siyah kısmında demir içeriği beyaz kısımlarına göre daha yüksek olmaktadır. Kırmızı ete yakın bir renkte olan hindinin but kısmı, kaslara oksijen taşıyan destekleyicilerin ve protein taşıyıcılarının fazla olduğunun göstergesidir.

Yayınlanma Tarihi : 23.01.2016 09:30:55

Hindi Eti Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Hindi Eti"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kestaneli Hindi Dolması

Kestaneli Hindi Dolması, gerek görüntüsü ile gerekse lezzeti ile buluşanları büyüleyen eşsiz bir lezzet harikasıdır. Büyük boy büyüklükteki hindiyi önce temizleyip ve yıkayıp, kenarlarında hiç kıl kalmaması için ocağın üzerinde tü...

Hindi Nasıl Pişirilir

Hindi nasıl pişirilir, hindi geleneksel olarak daha çok fırında dolması yapılarak pişirilir. Bunun yanında hindi eti parçalara ayrılarak ızgara, sote gibi tariflerde kullanılır. Hatta hindi etini yemeklerde kullanan hanımlarımız d...

Hindi Dolması

Hindi dolması, sevdikleriniz için harika bir sofra hazırlamak isterseniz hindi dolmasını ana yemek olarak tercih edebilirsiniz. Görüntüsü ile gözlere hitap bu dolma lezzeti ile damakları şenlendirecektir. Hindisi dolmasının haz...

Hindi Eti

Hindi Eti: tavuksular takımına ait olan sülüngiller familyası içerisinde bir alt familya oluşturan kanatlı hayvana verilen isimdir. Amerika'ya ilk göç edenler tarafından keşfedilmiş ve 17. yüzyıl' ın başlarında Avrupa'ya getirilmi...

Hindi Bağı

Hindi Bağı, bitkisi bileşikgiller familyasındandır. Boyu bir metreye kadar uzayabilen hindi bağının üzeri ince tüylerle kaplıdır ve içi boş dallara yarılan sert yapılı bir gövdeye sahiptir. Bu bitki bazen haziran – eylül ayları...

Hindi Civcivi

Hindi civcivi, Hindi, bilinen ana vatanı Amerika kıtasından tüm dünyaya yayılmış kümes hayvanıdır. Hindi, tavuktan daha iri, eti daha lezzetli olduğu için üreticilerin tercih ettiği bir kümes hayvanıdır. Gıda sektöründe karkas değ...

Fırında Hindi

Fırında hindi, Yılbaşı akşamlarının ana yemeği ve olmazsa olmazı hindi. Belki kültürel farktan belkide maddi açıdan her evde yılbaşında hindinin piştiğini de söyleyemeyiz. İnanç gereği bunu yanlış bulan bir kesim de vardır. Hindi...

Hindi Çiftliği

Hindi çiftliği, kurmak için önceden tasarlanmış geniş  temiz bir alan ve yetiştirilecek hindi sayısına göre her bir hindi için 1x1 metre kare ye ihtiyaç vardır. Kümes içerisine ihtiyaca göre talaş, saman veya kuru ot,Asma yemlik v...

Hindi Sarma

Hindi sarma, özel davet yemekleri için yapılabilecek güzel bir yemek çeşididir. Hindi sarma yemeğini arzu ederseniz tavuk eti ile de yapabilirsiniz. Ancak hindi eti tavuk etine göre daha besleyicidir ve besin değeri daha yüksek...

Hindi Bakımı

Hindi bakımı, anavatanı Amerika olan önemli kümes hayvanları arasında bulunan hindi bakımı diğer kümes hayvanlarına göre nispeten daha zordur. Sülüngiller ailesinden olan hindi adını Hint gide tavuğuna benzerliğinden almıştır. Tav...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

hindi, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2018